ВІДБУЛИСЬ XXVІ СІДЕЛЬНИКОВСЬКІ ЧИТАННЯ З ПЕДІАТРІЇ

Відбулась XXVІ щорічна Всеукраїнська науково-практичної конференція «Актуальні питання педіатрії» (Сідельниковські читання), що проводилась Національним медичним університетом імені О.О. Богомольця разом з Асоціацією педіатрів України і Національною академією медичних наук України, та була присвячена пам‘яті видатного українського вченого-педіатра, члена-кореспондента НАН, АМН України, заслуженого діяча науки і техніки України, професора В.М. Сідельникова.

Щорічні Сідельниковські читання стали доброю університетською традицією НМУ, що гуртують та об’єднують усю педіатричну спільноту країни. У цьому році вони були присвячені cучасним викликам, що постали перед вітчизняною Педіатрією та зібрали у он-лайн форматі понад 1,8 тисячі слухачів, які заслухали більше 50 доповідей. Важливим підсумком спільної роботи Асоціації Педіатрів України та нашого Університету стало збереження  окремої освітньої спеціальності «Педіатрія» у державному Переліку освітніх галузей і спеціальностей у галузі знань «Охорона здоров’я».

У фокусі уваги Всеукраїнського форуму були: досвід надання медичної допомоги дітям під час війни та пандемії, впровадження сучасних стандартів, клінічних рекомендацій в практику; превентивні стратегії в педіатрії; інфекції верхніх і нижніх дихальних шляхів у дітей, зокрема новонароджених; проблема антибіотикорезистентності; інноваційні підходи в алергології, кардіології та гастроентерології дитячого віку; дискусійні питання патології органів травлення у дітей; міждисциплінарні аспекти медичної допомоги дітям.

Необхідно зазначити, що у прифронтових та деокупованих регіонах склалася вкрай складна ситуація із забезпеченням медичними працівниками, зокрема дитячими лікарями, що разом із іншими факторами безперечно впливає на доступність та якість медичного обслуговування дітей, зокрема екстрену медичну допомогу, огляди лікарів-спеціалістів, проведення вакцинації, збереження ментального здоров’я дітей, на чому було наголошено у доповідях академіка Антипкіна Ю.Г., члена-кореспондента НАМН України Волосовця О.П. та декана медичного факультету №3 НМУ, професора Виговської О.В.

У роботі XXVІ Сідельниковських Читань 2024 прийняли участь провідні вчені з усіх 14 закладів вищої медичної освіти МОЗ України та МОН України, профільних науково-дослідних установ нашої держави. Передусім це – Національний медичний університет імені О.О. Богомольця, ДУ «Всеукраїнський центр материнства та дитинства НАМН України», Національний університет охорони здоров’я України імені П.Л. Шупика, Львівський національний медичний університет імені Д. Галицького, Полтавський державний медичний університет, Дніпровський державний медичний університет, Харківський національний медичний університет, Одеський національний медичний університет, Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, Буковинський державний медичний університет, Тернопільський національний медичний університет імені І.Я. Горбачевського, Вінницький національний медичний університет імені М.І. Пирогова, ДУ «Національний інститут фтизіатрії і пульмонології імені Ф.Г. Яновського НАМН України», ДУ «Інститут охорони здоров’я дітей та підлітків Національної академії медичних наук України», ННЦ «Інститут біології та медицини» Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Харківський національний університет ім. В.Н. Каразіна, Черкаська медична академія, Європейський медичний університет (м. Дніпро).

У межах конференції провідними вченими і викладачами Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, як головного освітнього закладу освіти України, була проведена навчально-методична нарада з викладання педіатрії у сучасних умовах. Завідувачі кафедр педіатричних кафедр Університету поділились з колегами та стейкхолдерами досвідом створення сучасних освітніх стандартів з спеціальності «Педіатрія» у нашому Університеті.

Враховуючи виклики сьогодення та розглянувши програмні питання ХХVІ Всеукраїнської науково-практичної конференції «Актуальні питання педіатрії» рекомендували МОЗ України та МОН України удосконалити умови прийому за спеціальністю «Педіатрія» та продовжити удосконалювати медичну допомогу дітям на базі сучасних стандартів та досягнень медицини, що базується на доказах.

Увагу дитячих та сімейних лікарів необхідно зосередити на збільшенні рівня охоплення щепленнями відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень, особливо з метою попередження епідемії кору, дифтерії та поліомієліту. Наукові дослідження установ НАМН України та МОЗ України важливо спрямувати на найбільш нагальні проблеми вітчизняної педіатрії в умовах сучасних викликів.

У зв’язку із кадровим дефіцитом у галузі педіатричної охорони здоров’я, що досяг 1237 вакантних посад дитячих лікарів і продовжує поглиблюватись під час війни, необхідно збільшити до 500 осіб за державним замовленням щорічний прийом до медичних університетів МОЗ України за спеціальністю «Педіатрія» відповідно потреб регіонів, особливо у прифронтових та деокупованих областях.